Vinná turistika Oblast Mór
Patří sem oblasti kolem Budína a oblasti při Dunaji severně od Budapešti. Pěstují se zde výhradně bílé odrůdy. Nejvýznamnější jsou mezinárodní odrůdy Chardonnay, Sauvignon Blanc, Ryzlink rýnský, Tramin a Muškát Ottonel ale pěstují se také tradiční odrůdy, jako Ryzlink vlašský, Dívčí hrozen a Ezerjó ("Tausendgut").
V této oblasti pěstovali hrozno už Keltové i Římané, první písemné zmínky o obci pocházejí z doby krále Bély I. 1060-1063. Kultura pěstování vína upadla během turecké nadvlády, jeho vzrůst nastal na konci 17. století díky přicházejícím německým osadlíkom a kapucínů, kteří zavedli nové způsoby pěstování vína. K jejich jménům se váže i vyšlechtění odrůdy slavného vína "Ezerjó".
Plocha a poloha: 899 ha úrodných vinic v katastru 6 obcí. Oblast leží v údolí mezi pohořími Vértes a Bakony, vinice najdeme na jižních svazích pohoří Vértes.
Typické odrůdy vinařské oblasti Mór jsou v první řadě bílá vína. Místním slavným vínem je odrůda "Ezerjó" ("Tausendgut"), která se podle názoru mnohých právě zde rodí v té nejlepší kvalitě. Další známé druhy jsou: Leányka, Tramín (Tramín červený), Chardonnay, Rajnai Ryzlink (Ryzlink rýnský), Rizlingszilváni (Müller Thurgau), Irsai Olivér.
Aromatika vín z oblasti Mór má nejblíž ke květinovým tónům. Poměrně častá je vápnitá mineralita a tvrdší charakter vín. Sklizeň dostatečně vyzrálých hroznů a omezení výnosů je zde obzvlášť žádoucí, protože mikroklima a půda dávají vysoký obsah kyselin.